Żywność organiczna

Jeśli spędziłeś jakiś czas w lokalnym sklepie spożywczym w ciągu ostatniej dekady, niewątpliwie zauważyłeś pojawienie się żywności “organicznej”. Termin początkowo pojawił się na różnych owocach i warzywach, ale rozrósł się, obejmując różnorodne produkty od masła orzechowego po chipsy ziemniaczane. Moim ulubionym produktem jest organiczny Oreos. Myślałem, że to może być oszustwo internetowe, ale jest wymienione na stronie internetowej Nabisco …

Teraz nie próbuję obrażać cudu, który jest ciastkiem Oreo. Wszyscy je czcimy. (Zapytaj moją żonę, a ona powie ci, że często pytaniem w naszym domu jest “Kto jadł wszystkie Oreos?” – zwykle zadawane, gdy niewinnie unikałem kontaktu wzrokowego.) Chodzi mi o to, że dostępne wybory na żywność ekologiczną podskoczył w ciągu ostatnich kilku lat. Jest to częściowo spowodowane epidemią otyłości, z którą mamy do czynienia jako naród, i wynikającą z tego apelem o mniej przetworzonej żywności. Jednak w przypadku wielu z tych produktów jest też spora premia, co przekłada się na dużo więcej $$ $ dla zaangażowanych stron.

Wybierz się na wycieczkę do miejscowego olbrzymiego orła, a zauważysz, że galon odtłuszczonego mleka kosztuje około 3,50 $, a galon ekologicznego mleka przywróci ci 7,00 $ – wzrost ceny o 100%! Ponownie, nie krytykuję pragnienia produktów ekologicznych. Ale przy tak wielu dostępnych wyborach i rodzicach, którzy pytali o perspektywy pediatryczne na żywność ekologiczną, byłem ciekawy najnowszych badań i zaleceń.

W tym temacie zapoznałem się z najnowszymi zaleceniami Amerykańskiej Akademii Pediatrii. Ich najnowszy przegląd literatury znajduje się w artykule opublikowanym w 2012 roku w czasopiśmie Pediatrics, zatytułowanym “Żywność ekologiczna: korzyści i wady związane ze zdrowiem i środowiskiem”.

Definiowanie żywności ekologicznej

Zanim podsumuję wyniki, najpierw kilka punktów dotyczących definiowania żywności ekologicznej …

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wdrożył Narodowy Program Ekologiczny (NOP), który w 2002 roku ustanowił standardy etykietowania żywności ekologicznej. Normy te mogą się różnić w zależności od rodzaju żywności i ilości składników organicznych. Ale generalnie:

Natural = bez sztucznych składników / koloru, minimalnie przetworzone / zmienione

Brak hormonów

Brak modyfikacji genetycznej (powszechnie postrzegany jako non-GMO na etykietach)

Uprawy muszą być zbierane w określony sposób (unikać pestycydów / herbicydów, chwastów mechanicznych itp.)

Bez użycia antybiotyków

Szczepionki i suplementy witaminowe dla zwierząt są w porządku

Wolny zasięg = drób trochę czasu wolnego na zewnątrz (pięć całych minut dziennie … tak hojny!)

Jedna ważna kwestia: W przypadku tej listy nie, artykuł wspomina, że ​​wyjątki są DOZWOLONE, jeśli substancja znajduje się na liście zatwierdzonej na szczeblu krajowym. Nie wspomina o tym, jakie substancje znajdują się na liście. Tam, gdzie jest to interesujące, w dzisiejszych czasach wiele składników jest takich, jak w Europie: “Um … Nie, dziękuję.” Google “Subway yoga mats”, a zobaczysz artykuły na temat azodikarbonamidu, także w maty do jogi, które według FDA są bezpieczne w małych ilościach w oparciu o dostępne dane.

Podsumowanie wyników AAP

Wykazano, że żywność ekologiczna naraża konsumentów na mniejszą liczbę pestycydów. (Należy jednak pamiętać, że nie wiadomo, czy redukcja ta ma jakiekolwiek znaczenie kliniczne, innymi słowy wykazuje mniejszą ekspozycję, ale nie pokazuje, czy ma to znaczący wpływ na korzyści zdrowotne.

Większość badań wykazała, że ​​żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna mają podobną zawartość odżywczą. (Na przykład konwencjonalne jabłko ma w przybliżeniu takie same kalorie, witaminy itp., Jak jabłko organiczne).

– Wydaje się, że ważniejsza jest jakość gleby, rodzaj klimatu, jakość paszy dla zwierząt itp

Nie ma dobrze wykonanych badań w celu wykazania, że ​​diety organiczne przynoszą korzyści zdrowotne lub chronią przed chorobami.

Niemal żaden bydlęcy hormon wzrostu (stosowany w celu zwiększenia produkcji mleka u krów) zostaje połknięty przez ludzi. (90% eliminuje się przez pasteryzację, zniszczoną przez kwas żołądkowy). Zauważa również, że hormon wzrostu jest specyficzny dla gatunku. (Innymi słowy: nie robi nic dla ludzi).

Sterydy (stosowane w celu zwiększenia ilości mięsa na zwierzę) są wyższe w konwencjonalnych produktach zwierzęcych niż w produktach ekologicznych. Do tej pory żadne wiarygodne badania wyraźnie nie wykazały problemów zdrowotnych związanych z tymi zwiększonymi stężeniami steroidów.

Wykazano, że ekologiczne produkty zwierzęce niosą mniej opornych na antybiotyki bakterii w porównaniu z konwencjonalnie hodowanymi produktami zwierzęcymi. Jest to poważny problem, ponieważ bakterie z czasem stają się bardziej odporne na antybiotyki. (W artykule odnotowano, że 40-80% antybiotyków stosowanych w USA jest stosowanych u zwierząt żywiących się). Nie chodzi o to, że jesz, ale że rolnicy zostają skolonizowani przez tę bakterię, która następnie rozprzestrzenia się.

W artykule omówiono w skrócie potencjalny wpływ produkcji ekologicznej żywności na środowisko w porównaniu z konwencjonalnymi – sądząc, że metody ekologiczne są lepsze dla środowiska. Omówiono również, czy metody produkcji żywności ekologicznej są wystarczająco wydajne, aby sprostać obecnym wymaganiom. (W skrócie: kilka badań dostępnych w tym punkcie jest w konflikcie.)

Zastrzeżenie

Informacje te uzyskano tylko z jednego wiarygodnego źródła z 2012 roku. Nie ma wątpliwości, że od tego czasu pewne rzeczy uległy zmianie. Jako pediatrzy, w dużym stopniu polegamy na ustaleniach i wytycznych AAP, ponieważ są one dokładnie sprawdzane przez ekspertów i uważane za złoty standard praktyki pediatrycznej. Istnieje również wiele źródeł w Internecie, które dają różne poglądy na ten temat. Jak w przypadku czegokolwiek, o czym czytasz w Internecie (lub w druku), zawsze pamiętaj o źródle informacji oraz o jej jakości i niezawodności. Naszym celem – w biurze, w mediach społecznościowych, a zwłaszcza w notatkach doktora – jest dostarczenie Ci najdokładniejszych, wiarygodnych i aktualnych informacji, które umożliwią ci podjęcie możliwie najlepszych decyzji dla Twojego dziecka.

Werdykt

Jaka jest właściwa odpowiedź? Jak można prawdopodobnie powiedzieć po przeczytaniu tego, tak naprawdę nie ma.

Nadal istnieją pytania, które należy rozwiązać, oraz badania, które należy przeprowadzić w celu poparcia lub odrzucenia niektórych oświadczeń dotyczących żywności ekologicznej. Co 100% bez wątpienia najlepszą decyzją, jaką możesz podjąć dla swojego dziecka, jest zapewnienie i zachęcanie do zdrowej / zbilansowanej diety z wieloma porcjami owoców i warzyw.

Jeśli nie możesz zapewnić swoim dzieciom produktów ekologicznych, nie przejmuj się. Oferowanie im zbilansowanej diety konwencjonalnych produktów żywnościowych jest jednym z najważniejszych sposobów wpływania na ich zdrowie, a badania nie wykazały jeszcze żadnych znaczących korzyści z oferowania żywności ekologicznej. Jeśli z drugiej strony jesteś w stanie dostarczyć organiczne owoce, warzywa i mięso, może to pomóc w zmniejszeniu narażenia twojego dziecka na pestycydy, sztuczne składniki i bakterie odporne na antybiotyki – wszystko to może być wykazane w przyszłych badaniach oferować korzyści zdrowotne i zapobiegać chorobom.

Dodaj komentarz