Zdrowa żywność wysokokaloryczna

Ze wszystkimi trzeźwiącymi statystykami na temat otyłości u dzieci trudno jest sobie wyobrazić, że wciąż jest kilka dzieci, które zmagają się z problemem odwrotnym – z niedowagą. Ale niektóre dzieci mają problemy medyczne, które uniemożliwiają im trawienie pokarmu lub spożywanie kalorii, podczas gdy inne po prostu preferują produkty o bardzo niskiej kaloryczności lub mają bardzo mały apetyt. Tak czy inaczej, rodzice często zmagają się z tym, aby te dzieci mogły jeść wystarczająco dużo, aby rosnąć.

Nie chcemy, aby te dzieci po prostu jadły śmieciowe jedzenie, więc – co robić?

Po pierwsze, porozmawiaj z dostawcą, który najlepiej zna Twoje dziecko, aby upewnić się, że oferujesz żywność, z której może korzystać Twoje dziecko, a to nie pogorszy stanu zdrowia. Zapytaj, czy Twoje dziecko potrzebuje szczegółowych danych dotyczących kalorii i składników odżywczych, konkretnych witamin lub suplementów, aby obejść wszelkie znane problemy trawienne lub specjalne potrzeby medyczne. Pomocna może tu być dietetyk, aby upewnić się, że dieta Twojego dziecka spełnia wszystkie jej potrzeby w zakresie makro i mikroskładników.

Kiedy już wiesz, że twoje dziecko nie ma żadnych medycznych problemów wpływających na jego wagę, staje się ono zadaniem twórczego nakłaniania go do spożywania bardziej zdrowych kalorii, unikając walki o jedzenie. To może być dość trudne zadanie!

RODZINNY POSIŁEK

Dla wszystkich dzieci regularne rodzinne posiłki, w których dorośli w rodzinie mają zdrowe nawyki żywieniowe, mogą być bardzo potężnym narzędziem. Zapewnij zdrowe opcje żywieniowe, które pochodzą od wszystkich grup żywności, a także szczęśliwe, zrelaksowane środowisko. Nie przejmuj się jedzeniem dziecka. Ale nie rób osobnych posiłków dla wybrednych konsumentów – jeśli dzieci dowiedzą się, że mogą wytrzymać na samorodki kurczaka lub ciasteczka, to właśnie to zrobią.

Gdy dowiedzą się, że nie nadchodzi oddzielny posiłek, zaczną być bardziej zainteresowani wypróbowaniem zdrowej żywności, która jest oferowana. Dla dziecka w rodzinie, które potrzebuje dodatkowych kalorii, możesz dodać więcej kalorii (więcej na ten temat poniżej, zanim jedzenie pojawi się na stole, tak, że to, co je jeść, będzie bardziej uderzające.

ZDROWE, CODZIENNE PRZEKĄSKI

Dzieci również naprawdę korzystają z regularnych, zdrowych przekąsek – 2 lub 3 dziennie dla dzieci, które mają małe apetyty i potrzebują przytyć. Poszukaj pokarmów, które mają białko, zdrowe tłuszcze i złożone węglowodany. Produkty z orzechów są świetnymi przekąskami, tak długo, jak obserwujesz zagrożenie zadławienia dla młodszych dzieci (i oczywiście unikasz ich, jeśli twoje dziecko ma alergię na orzechy). Dodawanie masła orzechowego lub innych masła orzechowego / owocowego do owoców, krakersów, chleba, lodów itd. Może być świetnym sposobem na dodanie dodatkowych kalorii. Ser, jogurt, jajka, masło i lody mogą również dodawać kalorie, a także wapń. Jabłko to zawsze świetna przekąska, ale dodaj do tego trochę masła orzechowego lub sera!

Dzieci uwielbiają zanurzać pokarmy, więc zanurzaj owoce w jogurtie z pełnego tłuszczu lub warzywa w sosie hummus, guacamole lub ranczo. Masło, oliwa z oliwek, sery i jajka często można dodawać do gotowanych potraw, zanim dzieci je zobaczą, skradając więcej kalorii do preferowanych produktów. Koktajle mleczne lub koktajle w nocy przed snem można ułożyć na pełnym mleku (lub Pediasure, dostępnym w handlu koktajlu odżywczym), a także lody, owoce, masło orzechowe itp., Aby uzupełnić codzienne potrzeby kaloryczne bez obawy o „zepsucie” posiłku w kilka godzin. Te, oczywiście, mają dodatkową zaletę bycia zabawną ucztą.

MŁODE DZIECI

Dla młodszych dzieci prezentowanie żywności w zabawny sposób może zachęcić ich do jedzenia. Wyłóż uśmiechnięte buzie z jedzenia na talerzu, pokrój ser w zabawne kształty za pomocą foremek do ciastek lub stwórz samochód z rolki pełnoziarnistej, z ogórkowymi kołami, pomidorowymi reflektorami, brokułami i hummusem lub guacamole w wydrążonym środku z rolki. Bądź kreatywny i baw się dobrze!

STARSZE DZIECI

Starsze dzieci często lubią wybierać potrawy. Zabierz swoje dziecko na zakupy spożywcze i szukaj zdrowej żywności, którą uzna za interesującą. Mieszanki szlaków, batony proteinowe i inne „wysokowydajne” pokarmy dla sportowców często mają „chłodny czynnik”, który może być atrakcyjny dla dzieci w wieku szkolnym. Paluszki serowe, jogurt z pełnego mleka, krakersy pełnoziarniste, chude dania mięsne, jajka na twardo, masło orzechowe lub orzechy (jeśli dozwolone w szkole) i batoniki proteinowe świetnie nadają się do obiadów szkolnych, dla tych dzieci, które nie jedzą dużo, ale potrzebują ich małego spożycia, żeby spakować większy cios. Pozwól starszym dzieciom pomagać w planowaniu posiłków, pakować obiady i pomagać przy gotowaniu – częściej jedzą to, co mieli w planowaniu. Jest wiele książek kucharskich dla dzieci i nastolatków; pobieraj trochę z biblioteki i pozwól dziecku pomóc zaplanować rodzinne posiłki.

Łatwo powiedzieć, ale trudno to zrobić – nie walcz z niedożywieniem o jedzenie. To jest bitwa kontrolna, której nie możesz wygrać. Zamiast walczyć, wykorzystaj te sztuczki, aby dodać zdrowe kalorie i przekonać ich, że jedzenie jest ich pomysłem, a ty zrobisz postęp. Pamiętaj, aby dotrzymać kroku usługodawcy, który widzi Twoje dziecko, aby upewnić się, że jej rozwój postępuje, a Ty nie – sapie! – przekroczenie tego celu spożycia!

Zabierz swoje dzieci do kuchni w ten świąteczny sezon dzięki tym łatwym do zrobienia przepisom …

Jabłkowo-żurawinowy „sos”

SKŁADNIKI

3 szklanki świeżej żurawiny

2 duże jabłka; obrane, wydrążone i pokrojone na małe kawałki

1 ½ cup cukru

¾ kubek wody

¾ szklanki soku jabłkowego

INSTRUKCJE

• Opłucz żurawinę i usuń łodygi.

• Do rondla doprowadzić cukier, wodę i sok jabłkowy do wrzenia.

• Dodaj jagody i pokrojone w kostkę jabłka. Gotować, ciągle mieszając, przez 10 minut.

• Podawać na ciepło lub przykrywać i przechowywać w lodówce do czasu schłodzenia (około 3 godzin).

DZIECI CAN

Zmierz składniki, spłucz żurawinę i pokrój jabłka małym plastikowym nożem.

placki ziemniaczane

SKŁADNIKI

5 dużych ziemniaków, obranych i startych

1 cebula, obrana i starta

5 jaj

1 łyżeczka. Sól

Dash pieprz

Olej rzepakowy do smażenia

INSTRUKCJE

• Wymieszaj tarte ziemniaki i cebulę

• Dodaj jajka, sól i pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką.

• Wlej tyle oleju na patelnię, aby ledwo przykryła dno. Ostrożnie włóż na patelnię dużą łyżkę latke.

• Na średnim ogniu smażyć na około 5 minut z każdej strony, aż będą brązowe.

• Połóż je na ręczniku papierowym, aby ostygło i pochłonąć nadmiar oleju.

• Podawać ciepłe, z jabłkami.

DZIECI CAN

Obierz i zetrzyj ziemniaki i cebulę, rozbij jajka, wymieszaj ciasto i umieść ciasto na patelni.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.