Teraz, gdy nadejdzie lato, jest to doskonała okazja, aby przyjrzeć się dziecku, jedząc i ćwicząc nawyki!
Otyłość u dzieci szybko staje się epidemią. Zdrowe nawyki związane ze stylem życia, w tym zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna, mogą zmniejszyć ryzyko otyłości u dzieci i rozwoju pokrewnych chorób. Młodzi otyli częściej mają czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu lub wysokie ciśnienie krwi, a także są bardziej narażeni na problemy z kościami i stawami, bezdech senny oraz problemy społeczne i psychologiczne, takie jak stygmatyzacja i złe samopoczucie. szacunek.
Przyczyna nadwagi i otyłości jest prosta: dzieci mają zbyt dużo kalorii przy zbyt małej aktywności fizycznej. Kalorie są pomiarem magazynu energii, który wkładamy do naszych ciał; jeśli nie zużyjemy energii, zostanie ona przechowana do późniejszego użycia w postaci tkanki tłuszczowej. Kiedy zużywamy energię (ćwiczenia, oddychanie … życie!), Używamy kalorii, które zjedliśmy, a następnie, jeśli to konieczne, tkanki tłuszczowej. Dzieci z nadwagą są definiowane przez wskaźnik masy ciała (BMI)> 85%. Otyłość u dzieci określa BMI> 95%.
Pożywna dieta jest niezbędna dla utrzymania dobrego zdrowia i zdrowego oczekiwania. Warzywa zawierają wiele witamin i minerałów, które są zdrowe dla organizmu, a także są produktami o bardzo niskiej kaloryczności. Owoce zawierają również zdrowe składniki odżywcze i są niezbędną częścią każdej zdrowej diety. Kolejnym ważnym składnikiem zdrowej diety jest białko. Zapewnienie dzieciom wystarczającej ilości warzyw, owoców i białek jest kluczem do znalezienia właściwej równowagi. Bądź kreatywny w gotowaniu i podawaniu – i nie bój się „chować” warzyw. (Świetna książka kucharska, która pomoże ci to zrobić to Jessica Seinfeld’s Deceptively Delicious: Simple Secrets, aby Twoje dzieci jedzą dobre jedzenie.)
Ćwiczenie jest drugim dużym składnikiem zdrowia pozostającego. Po prostu: dzieci potrzebują ćwiczeń! Nie zawsze mogą to lubić, ale potrzebują. Teraz, gdy pogoda się zmienia, wyślij je na zewnątrz, żeby się zabawić! Zalecamy mniej niż 2 godziny dziennie „czasu ekranu”, w tym gier komputerowych, telewizyjnych i wideo.
Rodzinny czas ćwiczeń to świetny sposób na wzmocnienie zarówno mięśni, jak i relacji. Ćwiczenia nie muszą być rygorystyczne. Wybierz się na spacer jako rodzina, idź na przejażdżkę rowerem (oczywiście w kaskach!), Zagraj w piłkę nożną lub koszykówkę. Letnie wakacje są zawsze dobrą zabawą, aby być aktywnym; planuj wycieczki piesze zamiast jeździć po okolicy, wędrować lub po prostu włączać jak najwięcej czasu na swój czas.
I pamiętajcie: bądźcie wzorem dla waszych dzieci. Jeśli widzą, że jesz zdrowo i ćwiczysz, oni też to zrobią!
Pakowanie lunchów szkolnych
Ponieważ dostajemy wiele pytań od rodziców Kids Plus, zarówno w biurze, jak i na Facebooku, o diecie i nurtricku, poprosiliśmy zarejestrowaną dietetyk Anne Marie Kuchera o napisanie regularnej miesięcznej notki Facebook Nutrition. Od września będą pojawiać się na swoim zwykłym automacie, w ostatni wtorek każdego miesiąca …
Właśnie wtedy, gdy w pełni rozkoszowałeś się błogą prostotą lata, nadszedł już czas, aby zrobić zwrot o 180 stopni. Zgadza się – wraca do szkoły, powrót do harmonogramów, powrót do sportu i innych zajęć, i powrót do pakowania lunchów szkolnych.
Jeśli jesteś kimś podobnym do mnie, pakowanie lunchów nie jest najlepszą listą ulubionych codziennych zadań. Jeśli masz dziecko, które jest selektywnym zjadaczem lub ma wiele alergii pokarmowych, zadanie może być wręcz wyzwaniem. Ta uwaga zawiera kilka sugestii, by uprościć szkolne obiady w nieco mniej skomplikowany sposób.
NIE KOMPLIKUJ
Na szczęście dla nas wszystkich, USDA pomaga przy niedawnym wprowadzeniu nowej ikony żywności MyPlate, pomocnej (i popularnej) wersji MyPyramid. Sprawdź to…
Ikona MyPlate jest przydatna jako przewodnik przy planowaniu posiłków, a zwłaszcza w szczególności w porze lunchu.
Zacznij od owoców i warzyw – to połowa lunchu.
Dodaj niskotłuszczowe mleko lub mleko sojowe do wypicia (mleczka smakowe w smaku, tylko przy okazji). Staraj się unikać soków i innych słodzonych napojów.
Obejmują jedną porcję ziaren (najlepiej całe ziarno).
Zakończ jedną porcję chudego białka.
Skorzystaj z list tutaj, by mieszać i dopasowywać obiady, które są zarówno atrakcyjne, jak i pożywne …
OWOCE
świeże jagody
Kostki melonowe
Pokrojone jabłka / gruszki
sos jabłkowy
Mandarynki pomarańcze
Rodzynki lub inne suszone owoce
WARZYWA
Małe marchewki
Pomidory winogronowe
Pokrojone ogórki
Niski sok warzywny sodu
Broccoli różyczki
Szpinak (w opakowaniu lub na kanapce)
ZIARNA
Chleb pełnoziarnisty
Trójkąty pita pszennego
Okład z pełnego ziarna lub tortilla
Mini bagel z całej pszenicy
Ciasteczka ryżowe
Cała pszenna przeszłość
Bar Granola
PROTEINY
Chude pierś z indyka lub kurczaka
Hummus lub inny środek do smarowania fasoli
Orzechy, orzechy ziemne lub inne masło orzechowe
Niskotłuszczowy twaróg lub jogurt
Pokrój ser lub ser twarogowy
Soja lub inne ziarna
Jajko na twardo
ZBUDUJ ZDROWY LUNCH
Oto kilka przykładów do wyboru …
PRZYKŁADOWY OBIAD # 1
Okład z indyka i sera
Małe marchewki
Pokrojone jabłka
Niskotłuszczowe mleko / mleko sojowe
PRZYKŁADOWY OBIAD # 2
Twarożek i świeże jagody
Bar Granola
pomidory koktajlowe
Niskotłuszczowe mleko / mleko sojowe
PRZYKŁADOWY OBIAD # 3
Hummus / Pita
Serowy patyk
Cubed melon
V-8 o niskiej zawartości sodu
Jeśli chcesz zwiększyć prawdopodobieństwo, że Twoje dzieci będą jeść obiad, poproś ich, aby wybrali i zapakowali kilka przedmiotów, które chcieliby, aby przekąski były traktowane raczej okazjonalnie, a nie codziennego.
SŁOWO O BEZPIECZEŃSTWIE
Ostatnie badanie – związane z opowieścią o tym tutaj na etapie Kids Plus na Facebooku – pokazało, że do czasu zjedzenia wielu szkolnych obiadów osiągnęło niebezpieczną temperaturę i może stanowić zagrożenie dla chorób przenoszonych przez żywność. Aby utrzymać żywność w odpowiedniej temperaturze, należy użyć izolowanego pojemnika na drugie śniadanie lub worka i przechowywać zimne potrawy, pakując je dwoma paczkami z lodem lub zamrożoną butelką z wodą. Możesz także zamrozić pewne przedmioty, takie jak jogurt, dzięki czemu wszystko będzie zimne i rozmrożone i gotowe do spożycia przed upływem lunchu.