Niejadki

Czy zdarza ci się wytrwale przygotowywać jedzenie, próbując „oszukać” podniebienie Twojego przedszkolaka?

Czy boisz się posiłków, ponieważ jesteś zmęczony graniem w gry spożywcze i oferowaniem łapówek dla swojego malucha, aby jadł jego warzywa? A co powiesz na to – czy po raz trzeci w tym tygodniu planujesz obiad z pizzy, przetargów z kurczaka czy makaronu? (Westchnienie) Rzeczy, które robimy, aby zaspokoić kubki smakowe naszych dzieci i wypełnić ich brzuchy!

Co się stanie, jeśli moje dziecko nie będzie „wystarczająco się starać”?

Wszystkie żarty na bok, posiadanie dziecka, które jest selektywnym zjadaczem, może być wyjątkowo frustrujące i stresujące dla rodziców, zwłaszcza jeśli martwisz się, że Twoje dziecko „dostanie wystarczającą ilość”. Zapewniam jednak, że jest to dla nas nerwowe (rodziców) , nie jest to trochę podatkowe dla naszych młodych. O ile oczywiście nie zrobimy tego w ten sposób. Możesz także być pewien, że selektywność żywności w okresie malucha i przedszkola jest całkiem normalna. Jeśli Twoje dziecko rozwija się normalnie, najprawdopodobniej zaspokaja jego potrzeby. Ważne jest również, aby pamiętać, że małe dzieci mają wrodzoną zdolność do samoregulacji ich spożycia. Wiedzą, kiedy są głodni, i wiedzą, kiedy mają dość jedzenia.

Jeśli nie pamiętasz żadnej innej informacji z tego artykułu, pamiętaj o tym:

Jako rodzice, naszym obowiązkiem jest decydowanie, kiedy jeść i co podawać. Obowiązkiem naszych dzieci jest zdecydować, ile (jeśli w ogóle) chcą zjeść.

Jeśli pamiętasz drugą rzecz, pamiętaj o tym:

Zalecane wielkości porcji dla małych dzieci są niewielkie. Pięść Twojego dziecka lub wielkość jego dłoni zapewnia dobre oszacowanie odpowiedniej wielkości porcji. Możesz także przejść przez regułę o jednej łyżce stołowej na rok (tj. 2 lata = 2 łyżki grochu).

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które mogą okazać się pomocne:

Unikaj przekupstwa

Nie powtarzam, nie przekupuję ani nie zmuszam dzieci do jedzenia warzyw, oferując im deser jako nagrodę. To tylko uczy ich, że deser ma większą wartość niż warzywa. Badania pokazują również, że przekupywanie dzieci do jedzenia zdrowej żywności nie promuje zdrowych preferencji żywieniowych.

Zrezygnuj z walki o jedzenie

Bez wątpienia łatwiej powiedzieć, niż zrobić, ale najlepiej jak potrafisz. Kiedy jedzenie staje się źródłem konfliktu, twoje dziecko może mieć negatywny stosunek do jedzenia. Zamiast tego pozwól dziecku kontrolować jego spożycie. Kiedy zobaczysz, że demonstruje pozytywne zachowania żywieniowe, daj mu znać, że ci się podoba.

Stwórz zrelaksowane środowisko do jedzenia

Utrzymuj rozmowę pozytywnie i spróbuj ustawić kilka podstawowych zasad, takich jak brak zabawek czy telewizji podczas posiłków.

Zaangażuj swoje dziecko

Im bardziej dzieci biorą udział w wybieraniu i przygotowywaniu jedzenia, tym bardziej prawdopodobne jest, że je zje. Zabierz dziecko ze sobą na zakupy i zachęć ją do wyboru warzyw, aby spróbować na kolację. Pozwól dziecku pomagać w kuchni – nawet małe dzieci mogą pomóc ci dostarczyć składniki i zorganizować jedzenie na talerzu.

Oferuj nowe jedzenie obok znajomych

Przy każdym posiłku podawaj niewielkie ilości jednego lub dwóch pokarmów, o których wiesz, że Twoje dziecko je. Skorzystaj z okazji i zaoferuj nowe przedmioty wraz z nimi.

Spróbuj, spróbuj i spróbuj ponownie

Jeśli twoje dziecko czegoś nie zje, to nie znaczy, że nigdy go nie zje. Kontynuuj oferowanie go bez naciskania go, aby go zjeść.

Prezentuj owoce i warzywa w różnych sposobach

Twoje dziecko może nie jeść całego jabłka, ale będzie jadło pokrojone jabłko.

Zachęcaj dzieci do „Jedz swoje kolory”

Działa to dobrze z młodszymi dziećmi. Zachęć dziecko, aby wypróbowało na talerzu jak najwięcej różnych kolorów. Jedzenie różnych kolorowych pokarmów zapewnia więcej składników odżywczych.

Unikaj grania w gry spożywcze

Twoje dziecko może cieszyć się uwagą, ale nadal nie będzie jeść. I prawdopodobnie nie spodoba ci się też posiłek.

Bądź wzorem ról zdrowego odżywiania

Twoje dzieci zwracają uwagę! Najlepszym sposobem na wpływanie na nie jest przykład

Sól w diecie twojego dziecka

Czy dodawana sól w diecie Twojego dziecka nie ma znaczenia? Pomyśl jeszcze raz.

Pizza, frytki, mięso na półmiskach, ser i krakersy – co łączy wszystkich tych amerykańskich faworytów? Masz to. Zawierają one więcej niż odpowiednie ilości związku jonowego NaCl (chlorek sodu), bardziej znany jako sól (lub sód).

JAK DUZO WYSTARCZY?

Wszyscy potrzebujemy niewielkiej ilości sodu każdego dnia, aby nasze ciało funkcjonowało optymalnie. W rzeczywistości potrzebujemy tylko 180 – 500 mg / dzień. Kilka kryształków soli właśnie to zakrywa. Instytut Medycyny zaleca 1500 mg / dobę jako odpowiedni poziom spożycia dla większości Amerykanów i radzi, aby dorośli konsumowali nie więcej niż 2300 mg / dzień. Jest to równa około jednej łyżeczki soli i jest uważane za dopuszczalne górne spożycie.

W JAKI SPOSÓB KONSUMUJEMY?

Być może już wiesz, że dorośli Amerykanie generalnie spożywają zbyt dużo sodu – powyżej 3500 mg na dzień. Z biegiem czasu może to zwiększyć ciśnienie krwi do niebezpiecznych poziomów, narażając nas na ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Być może nie zdajemy sobie sprawy, lub uważamy, że to wielka sprawa, że ​​nasze dzieci zażywają zbyt dużo sodu.

Tak, to prawda, a ostatni artykuł opublikowany w czasopiśmie Pediatrics (wrzesień 2012) wyjaśnił twarde fakty. Patrząc na diety i ciśnienie krwi ponad 6000 dzieci w wieku 8-18 lat, które uczestniczyły w National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) w latach 2003-2008, naukowcy dowiedzieli się, że 37% z tych dzieci miało nadwagę, a dzieci spożywały średnia 3,387 mg / dzień sodu. Jest to w przybliżeniu taka sama ilość sodu zużywana przez amerykańskich dorosłych. Naukowcy odkryli również, że u dzieci o zdrowej wadze ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi lub przed wysokim ciśnieniem krwi wzrasta o 6% na każde 1000 mg sodu dziennie. W przypadku dzieci z nadwagą ryzyko wzrosło o niepokojące 74%.

WYŚWIETL TO

My, Amerykanie, uwielbiamy nasze słone potrawy i przyzwyczailiśmy się do nich, biorąc pod uwagę nasze pragnienie przetworzonej żywności i wyżywienia. Ale tutaj jest umowa: w naszym najlepszym interesie i najlepszym interesie naszych dzieci jest ograniczenie do nie więcej niż 2300 mg / dzień (około 1 łyżeczki). Nie sugeruję, by całkowicie wyciąć znane mi ulubione pizze. Szczerze mówiąc, nie jestem pewien, jak wyglądałoby życie w domu mojej rodziny bez pizzy! Sugeruję, że przedmioty takie jak te nie są podstawą tygodniowych planów żywnościowych naszych rodzin.

Oto kilka propozycji redukcji soli i sodu oferowanych przez ChooseMyPlate.gov:

Wybieraj częściej świeżą żywność. Żywność z ziemi naturalnie ma niższą zawartość sodu. Przetworzone produkty żywnościowe, takie jak mięso na lunch, zupy w puszkach, ravioli i tandetne produkty są napełniane sodem. Wybierz te rzadziej i w mniejszych porcjach. Zamiast tego wybierz świeżą wołowinę, drób, wieprzowinę i owoce morza oraz owoce i warzywa przy każdym posiłku.

Jedz w domu częściej. Jedzenie w restauracji smakuje dobrze z kilku powodów, z czego dwa są na ogół bardzo bogate w sód i zawierają dużo tłuszczu. Jedz w domu i przejmuj kontrolę nad swoimi wyborami.

Czytaj etykiety żywności! Kupując produkty puszkowane, pakowane lub mrożone, należy szukać tych oznaczonych jako „niski poziom sodu” lub „bez dodatku soli”.

Pomiń sól. Jest to oczywiste, a także wyzwanie do zmiany. Użyj ziół, przypraw, czosnku, octu i soku z cytryny, aby dodać aromatu. Nie sól.

Obserwuj przyprawy. Sos sojowy, ketchup, oliwki, marynaty, sosy sałatkowe i dip do kąpieli ran są bogate w sód. Wybierz niższe odmiany sodu i użyj tylko posypki z paczkami smakowymi zamiast całej rzeczy.

Kiedy twoja rodzina stopniowo zmniejsza zawartość sodu, twój smak soli zmniejszy się. A jako dodatkowy bonus będą świecić naturalne smaki żywności!

Twój adres email nie zostanie opublikowany.